Talemåder til enhver lejlighed

T

Talemåder til enhver lejlighed er en roman om en usandsynlig familie, der finder sammen på trods af deres forskelligheder.

37-årige Alexander bor i en villa i Marselisborgkvarteret i Aarhus med sin mor, der på det seneste er begyndt at glemme ting. Derfor ansætter Alexander Vivi som hjælper for moren.

Vivi og hendes tiårige datter, Aia, bringer hurtigt uro og forstyrrelser ind i Alexanders stille, beskyttede liv i villaens kælder, hvor han arbejder på sin modeljernbane.

Tilstedeværelsen af Vivi og Aia i Alexanders og morens dagligdag tvinger ham også til at stille spørgsmål til det liv, han lever, og i sidste ende handle for at ændre det.

Talemåder til enhver lejlighed er en humoristisk og varm roman om længsler og venskab. Om at foretage alle sine indkøb i Salling, om det gode ved at læse skønlitteratur og om at bygge modeltog.

Sagt og skrevet om “Talemåder til enhver lejlighed”

Talemåder til enhver lejlighed er en sød og blid fortælling om tilhørsforhold, kærlighed, familiefølelse og trummerum med god plads til tungere emner som ensomhed, tab og savn.

Schjødt skriver let, og leverer en historie, der er ligetil til trods for den tunge kerne. Bogen er underholdende og underfundig, og man bliver draget ind i en historie som har noget på hjerte. Historien bliver siddende og giver en noget at tænke over. Det handler om det almindelige menneske i et helt almindeligt liv, der pludselig befinder sig i en situation, der gør ondt.”

skrivforlivet.dk – bogblogger Louise Hvilshøj Andersen Trankjær

“Et godt, mildt lille drama, som man godt kan blive lidt varm i maven af.”

Friske Faustnumre – Horsens Bibliotekernes månedlige podcast

“Det er en fin og varm fortalt historie skrevet i en let tone med mange dialoger. Hovedtemaet er Alexander og hans forsøg på at komme i kontakt med verden og kærligheden. Derudover er det også historien om hans mor, som svinder mere og mere ind i sin demens. Der er meget luft på de enkelte sider og sammen med det enkle sprog, bliver to – på papiret alvorlige emner – behandlet på en letlæselig og lettilgængelig måde. Alle romanlæsere kan læse med.”

Lektørudtalelsen til de danske biblioteker

Det her er en rigtig hyggelig og fin læseoplevelse! Claus Schjødts debutroman er befolket med let elskelige personer, som er fint optegnede i denne korte, men meget velfortalte roman.

Det er en let læst bog, men dens tematikker er egentligt ret tunge; ensomhed, demens, venskab, tab, længsler og relationer.  Det til trods synes jeg, at forfatteren formår at behandle dem, så man er underholdt samtidig med,  at man udmærket fornemmer tyngden og netop det giver fint rum til refleksion.

Just follow my read – bogblogger Dorthe Elise Greve

Talemåder til enhver lejlighed er et velskrevet kammerspil, hvor især den levende dialog mellem karaktererne driver historien fremad. Alexander har det fint i sin simple tilværelse, hvor minitog- og banelegemer fylder alt, og han ængstes ved tanken om, at hans verden nogensinde kan vokse.

Via Schjødts glimrende dialoger og kærlige portrætteringer af de fire centrale karakterer får læseren et til tider gribende indblik i den pæne kernefamilies opløsning og tilblivelsen af en alternativ familiestruktur, hvor der i højere grad er plads til de skæve eksistenser med deres mangler, brister og særheder.

Bogmarkedet.dk